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Q&As on Clean Water Rule – 17 August 2015 
 

Implementation – Grandfathering 
 
Q: Are preliminary jurisdictional determinations affected by the new rule? 
A: Preliminary jurisdictional determinations (PJDs) from the Corps for Clean Water Act Section 
404 purposes are not affected by the new rule.  A PJD is a non-binding “. . . written indication 
that there may be waters of the United States, including wetlands, on a parcel” and may be used 
to voluntarily waive or set aside questions regarding jurisdiction over a particular site, usually in 
the interest of allowing the landowner or other “affected party” to move ahead expeditiously to 
obtain a Corps permit. Landowners may rely on existing PJDs regarding a specific 
authorization/verification even after the new rule is in effect.  Landowners may continue to 
request a PJD in lieu of an approved jurisdictional determination under the new rule.  In addition, 
landowners with an existing PJD may request an approved jurisdictional determination under the 
new rule if they choose, which would be finalized after the effective date of the new rule.  
 
Q: What is the status of an approved jurisdictional determination associated with a 
pending complete nationwide permit pre-construction notification (PCN)? 
A: For an approved jurisdictional determination associated with a complete Section 404 pre-
construction notification (per Nationwide Permit General Condition #31 and any related Corps 
district-specific regional conditions) pending on or before publication date of the new rule (i.e., 
June 29, 2015), the approved jurisdictional determination will be finalized consistent with the 
former rule, regardless of the date of the NWP verification decision. However, the applicant has 
discretion to request that the Corps apply the new rule, in which case the Corps would finalize 
the approved jurisdictional determination after the effective date under the new rule. Pending 
PCNs must not be withdrawn and resubmitted for the old rules to apply. 
 
Characteristics of Tributaries and Erosional Features 
Q: What is the difference between tributaries under the Clean Water Rule and erosional 
features which are not considered “waters of the U.S.” under the Rule? 
A: For the purposes of the Rule, a tributary is a water that contributes flow, either directly or 
through another water, to a traditional navigable water, interstate water, or the territorial seas that 
exhibits physical indicators of flow through a bed and banks and an ordinary high water mark 
(OHWM). Ephemeral erosional features, such as gullies, rills, and non-wetland swales, do not 
have the physical features of tributaries and are specifically excluded from the definition of 
waters of the U.S. Concentrated surface runoff may occur within an erosional feature, but 
without creating the physical characteristics associated with bed and banks and an ordinary high 
water mark, the feature will not be jurisdictional.   
 
It should be noted that some ephemeral streams are colloquially called “gullies” or the like even 
where they exhibit a bed and banks and an ordinary high water mark; regardless of the name they 
are given locally, waters that meet the definition of tributary are not excluded erosional features. 
 
Q: What is a “bed and banks”? 
A:  The bed and banks is the substrate (the bottom) and sides of a channel between which flow is 
confined.  The banks constitute a break in slope between the edge of the bed and the surrounding 
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terrain.  This break in slope may vary from gradual to steep, depending on the landscape position 
of the channel.  The bed may be devoid of vegetation or may be fully vegetated depending on 
precipitation levels, volume, frequency, and duration of flow.   
 
Q: What is an “ordinary high water mark” (OHWM) and what are its indicators? 
A:  The OHWM is that line on the shore established by the fluctuations of water and indicated by 
physical characteristics such as a clear, natural line impressed on the bank, shelving, changes in 
the character of soil, destruction of terrestrial vegetation, the presence of litter and debris, or 
other appropriate means that consider the characteristics of the surrounding areas.  The OHWMs 
can take on a variety of appearances and have a wide range of indicators depending on location, 
recent flow conditions, and other factors.  These factors and other relevant indicators are 
discussed in detail in applicable Corps guidance documents and manuals on OHWM 
identification. The OHWM manuals can be found at: http://www.erdc.usace.army.mil/OHWM/. 
 
Q: Where do erosional features occur? 
A: Erosional features occur where there is enough concentrated surface runoff to form a channel, 
but that channel has insufficient volume, frequency, and duration of flow to exhibit the physical 
characteristics of a bed and banks and/or OHWM.  In some circumstances a tributary may 
demonstrate breaks in the presence of bed and banks and/or OHWM along the connection to the 
downstream traditional navigable water, interstate water, or territorial sea while hydrologic 
connectivity remains.  Such breaks in bed, banks and or OHWM may include an erosional 
feature. Flow through a non-jurisdictional erosional feature does not preclude the water from 
remaining a tributary so long as the bed and banks and an OHWM are present upstream of the 
break.   
 
Q: How can I determine the difference between a tributary and an erosional feature in the 
field? 
A:  If the feature is a tributary you will generally be able to identify bed and banks and another 
indicator of an OHWM unless disturbed conditions exist, such as during or shortly after extreme 
flow events or due to man-made alterations.  As explained above, erosional features lack a bed 
and banks and/or an OHWM. 
 
Adjacent and Case-Specific Waters  
 
Q: What waters may be covered under the adjacent category of waters? 
A: The Rule includes all waters adjacent to a water identified in paragraphs (a)(1) through (a)(5) 
– the traditional navigable waters interstate waters, territorial seas, impoundments, and 
tributaries. These adjacent waters may include wetlands, ponds, lakes, oxbows, impoundments, 
and similar waters. Adjacent waters do not include waters that are subject to established normal 
farming, silviculture, and ranching activities as those terms are used in Section 404(f) of the 
CWA.  However, such waters may be subject to a case-specific significant nexus analysis under 
paragraph (a)(7) or (a)(8). 
 
Q: What waters may be covered under the site-specific significant nexus categories of 
waters under paragraph (a)(8)? 
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A water that is determined not to be adjacent under the Rule but that is within the 100-year 
floodplain of a traditional navigable water, interstate water, or territorial sea is jurisdictional 
where it has a significant nexus to a traditional navigable water, interstate water, or territorial sea 
either alone or in combination with similarly situated waters. 
 
A water that is determined not to be adjacent under the Rule but is within 4,000 feet of the high 
tide line or ordinary high water mark of a traditional navigable water, interstate water, territorial 
sea, impoundment, or tributary is jurisdictional where it has a significant nexus to a traditional 
navigable water, interstate water, or territorial sea either alone or in combination with similarly 
situated waters.    
 
All significant nexus findings must be effectively documented with relevant site-specific factors 
that support the jurisdictional finding. 
 
Q: What are considered wetland waters under the Rule? 
A: The definition of “wetland” does not change under the Rule:   “The term wetlands means 
those areas that are inundated or saturated by surface or groundwater at a frequency and duration 
sufficient to support, and that under normal circumstances do support, a prevalence of vegetation 
typically adapted for life in saturated soil conditions.  Wetlands generally include swamps, 
marshes, bogs, and similar areas.”  Wetlands are delineated using the 1987 Corps Wetland 
Delineation Manual including its Regional Supplements.   
 
Q: What types of non-wetland waters are included as adjacent waters or as site-specific 
significant nexus waters? 
A: Ponds, lakes, oxbows, impoundments, and similar waters are considered non-wetland waters 
that can be found to be jurisdictional as either adjacent or as site-specific significant nexus 
waters.   

 

 

 

 

 

 

 

   


